SWISSmag - časopis o Švýcarsku

Časopis

SWISSmag č. 05 –
podzim/zima 2011/2012

Další SWISSmag, časopis výhradně o Švýcarsku a fenoménech s ním spojených, právě vychází. Jak to žádá tradiční periodicita léto – zima, je právě nadcházející zimní sezóna jedním z témat, které SWISSmag s pořadovým číslem 5 přináší.
Konkrétně třeba článek, který popisuje 14 švýcarských sjezdovek, jež určitě nesmíte minout. Dovíte se i aktuální tipy pro tuto zimu a v několika článcích zavítáte do oblasti Jungfrau, kde slavné nejvýše položené nádraží Evropy právě slaví sto let své existence. A počtete si o dalších vlídných úkazech Švýcarska – jeho sýrech či čokoládě, karnevalech, architektuře, designu… Tak pěkné počtení!

SWISSmag č. 05 vychází 6. 10. 2011

Předplatné

Předplatné časopisu SWISSmag si  můžete objednat u vydavatelství SNOW media.

Samostatně

Časopis SWISSmag si můžete objednat samostatně i v e-shopu SNOW.

On-line časopis

SWISSmag pro tablety a telefony můžete zakoupit na ISSUU.com, nebo na portálu Floowie.

On-line náhled

Ukázka obsahu

Monte Carasso: město s jasnou tváří

Bude tomu třicet let, co se píše historie Monte Carassa jako jednoho z nejznámějších příkladů novodobého urbanismu. Zásahy architekta Luigiho Snozziho v malém městečku u Bellinzony v ticinském kantonu vypovídají o důležitosti nekompromisního přístupu ke kontextuální a regionální obnově podobných sídelních útvarů.

Vše o mýtu Heidi, děvčátka z hor

Poprvé román Johanny Spyriové Heidi, děvčátko z hor vyšel v roce 1879 – krátce před Vánocemi. Spisovatelka Heidin příběh psala jako v transu: za pouhé čtyři týdny byl román hotov a odevzdán do tiskárny. A byl to úspěch. Dokonce i mezinárodní.

Vinice Lavaux - Kde sklízí víno i helikoptéry

„Je dobré být při tom“, našla jsem poznámku v deníku ze září 2007 z oslav zápisu vinic nad Ženevským jezerem na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Zařazení vinic Lavaux v kantonu Vaud k tehdy šesti dalším podobným privilegovaným kulturním krajinám ve světě úspěšně završilo snahu Švýcarů o oficiální uznání tradičních vinic, o jejich zachování pro budoucí generace.

Nejkrásnější sjezdovky Švýcarska

Zimní sezóna klepe na dveře a s ní i plánování, kam se letos s lyžemi vydat. Víme, že určitě do Švýcarska, ale co dál?

Jedinečná kombinace - lyže a vlak

Švýcarsko nabízí mnoho specialit. Světovým unikátem jsou jeho horské železnice, obvykle staleté technické památky, které dnes možná více než kdy jindy naplňují svůj životní úděl a zpřístupňují turistům jinak těžko dostupné kouty Alp. Okolo některých pak vyrostly pavučiny sjezdovek, takže dnešní návštěvník může využívat vlak coby dopravní prostředek ve směru vertikálním.

Lanovky v oblasti Jungfrau

Nejvýše položená ozubnicová trať v Evropě vedoucí na Jungfraujoch do nadmořské výšky 3 454 metrů je dominantní turistickou atrakcí regionu Jungfrau i celého Švýcarska. Od jejího zprovoznění až na vrchol uplyne příští rok sto let. Už v roce 1908 ovšem byla v této oblasti postavena první přelomová visutá osobní lanovka Švýcarska. Dnes je v okolí Interlakenu řada dalších lanovek, které rozhodně stojí za návštěvu. Představme si některé z nich.

Fascinace Matterhornem

Skoro se chce vykřiknout: NEDOTÝKAT SE! Tahle vznešená skála zabíjí. Hned první „úspěšnou“ výpravu na vrchol Matterhornu ze 14. července 1865 přežili jen tři ze sedmi jejích členů. Dodnes je obětí bezmála 600. A cifra stále roste: každý rok tu vyhasne průměrně deset životů. Nemusí však být rovnou zle, Matterhorn si člověka lehce připoutá i bez lezení. Zažil jsem tuhle fascinaci na vlastní kůži.

Kde si dávají na sýrech záležet? V kantonu Curych.

Některé švýcarské sýry jsou staré 700 let, vznik jiných se datuje ještě před naším letopočtem. Kdo se v tom má ale vyznat? Vždyť v současné době se na pultech švýcarských obchodů dá koupit až 450 druhů sýrů. Jejich obliba roste i v Česku.

Od tekutého zlata po tuhou čokoládu

Čokoláda je potravinou, která vyvolává emoce. Nabírá mnoho podob a chuťových variací a dnes si bez ní už život nedokážeme představit. Umí dodat rychlou energii, ale zároveň skrz chuťové buňky pohladit na duši.

Další vydání časopisu SWISSmag

SWISSmag č. 25 – podzim/zima 2021/22

SWISSmag č. 25 – podzim/zima 2021/22

S babím létem již tradičně přichází i časopis SWISSmag, tedy čtení pro všechny, kdo z jakéhokoli důvodu tíhnou ke Švýcarsku. Hlavním tématem vydání jsou ledovce, jimiž se můžete pokochat na mnoha velkých fotografiích, zároveň poradíme, jak a kam se lze za (mizejícími) ledovci vydat. Vedle toho samozřejmě najdete další paletu článků na všemožná témata od historie přes kulturu až po gastronomii. A dozvíte se třeba i to, jak proměnit vzduch na vodu…

SWISSmag č. 24 – jaro/léto 2021

SWISSmag č. 24 – jaro/léto 2021

Časopis zaměřený exkluzivně na Švýcarsko vás sveze na parníku pro Lucernském jezeře, zavede vás do prvního přírodního parku v Alpách, projdete se pod Matterhornem, představí vám nového švýcarského velvyslance v Česku, přinese nejen vlakové novinky ve Švýcarsku… A ještě mnohem více!

SWISSmag č. 23 – podzim/zima 2020/21

SWISSmag č. 23 – podzim/zima 2020/21

Léto se loučí, ale netřeba panikařit. Raný podzim se stále teplými a divoce probarvenými dny má zase něco jiného do sebe a na cesty do Švýcarska je možná vhodnější než parné léto s přeplněnými turistickými cíli…

SWISSmag č. 22 – jaro/léto 2020

SWISSmag č. 22 – jaro/léto 2020

Jaro je na dosah a s ním i cestovatelská sezóna. A kam jinam jet, než do Švýcarska – které je podle jednoho aktuálního průzkumu nejbezpečnější cestovatelskou zemí světa. My samozřejmě víme, že je i nejkrásnější!

SWISSmag č. 21 – podzim/zima 2019/2020

SWISSmag č. 21 – podzim/zima 2019/2020

ČasopisSWISSmag č. 21 –podzim/zima 2019/2020Sotva skončily prázdniny a hned myslíme na další. Podzimní, ale hlavně pak ty zimní, lyžařské. Stejně tak to dělá i časopis SWISSmag, který se právě vydává z tiskárny na cestu ke svým čtenářům. Milovníkům Švýcarska představí...

SWISSmag č. 20 – jaro/léto 2019

SWISSmag č. 20 – jaro/léto 2019

Cestování – tentokrát zejména pěšímu – se věnuje významně, další dvě třetiny časopisu přináší další švýcarská témata od kultury přes historii po byznys.